Nachtafdeling mogelijk dicht

Rijnland Ziekenhuis moet bezuinigen

Door Mark van der Werf

ALPHEN - Het Rijnland Ziekenhuis in Alphen overweegt de nachtafdeling te sluiten. PatiŽnten kunnen er dan alleen nog overdag terecht.

Het ziekenhuis moet fors snijden in de kosten. Op de vestigingen in Alphen en Leiderdorp moet tot 2007 2,8 miljoen euro worden bespaard.
Sluiting van de nachtafdeling in Alphen is een van maatregelen om te bezuinigen. "Maar er is nog niets besloten", onderstreept een woordvoerster. Ze verwacht in februari meer duidelijkheid te kunnen geven.
Het Rijnland Ziekenhuis heeft in Alphen een verpleegafdeling met 34 bedden. De meeste patiŽnten verblijven er alleen overdag. Een kleine groep, doorgaans niet meer dan vier of vijf mensen tegelijk, brengt er doordeweeks ook een ofmeer nachten door. Er werken dan twee verpleegkundigen. In het weekeinde is de afdeling dicht.
Voor de zwaardere operaties moeten patiŽnten altijd uitwijken naar het ziekenhuis in Leiderdorp. De woordvoerster verwacht niet dat het aantal lichte operaties in Alphen zal dalen door sluiting van de nachtafdeling.

Vaker

Ze wijst er op dat veruit de meeste operaties in Alphen al poliklinisch gebeuren. Wie behandeld wordt aan spataderen of een liesbreuk kan vaak dezelfde dag nog naar huis. "Dergelijke operaties zullen in Alphen waarschijnlijk alleen maar vaker plaatsvinden", denkt de woordvoerster.
Het comitť Basisziekenhuis Moet is "buitengewoon teleurgesteld" over de mogelijke sluiting van de nachtafdeling. Voorzitter Hannes (tevens voorzitter van de SP-fractie in Provinciale Staten) gaat protesteren, bij het ziekenhuis en de provincie. Het Rijnland Ziekenhuis let volgens hem te veel op de kosten. Te weinig oog is er voor de belangen van de patiŽnten en hun familie, aldus Harmes. ,,Het is mij veel waard om hen een goed ziekenhuis te bieden, dicht bij hun eigen huis."

Harmes vreest dat opereren in het Alphense ziekenhuis vrijwel onmogelijk wordt. "Je mag in feite niets meer mankeren, want een nachtje blijven slapen is er straks niet meer bij."

Rijn en Gouwe
Zaterdag 17 januari 2004