PERSBERICHT

Rijn en Gouwe

25 maart 2004

VVD: pendelbus naar ziekenhuis

Openbaar vervoer naar vestiging in Leiderdorp voldoet nietALPHEN - De VVD wil zo nodig een pendelbus laten rijden tussen de vestigingen van het Rijnland Ziekenhuis in Alphen en Leiderdorp. De fractie hoopt dat de locaties daardoor vooral voor ouderen beter bereikbaar worden.

PatiŽnten worden vaak doorver≠wezen naar het ziekenhuis in Leiderdorp. Het openbaar vervoer naar deze gemeente schiet echter te kort, aldus de VVD. Fr rijdt doorgaans maar ťťn bus per uur naar het ziekenhuis. De bedoeling is dat er een onderzoek komt, om te peilen hoe groot de behoefte aan zoín pendel daadwerkelijk is.

Raadslid Gebel, zelf huisarts: "Het kan zijn dat er alleen vraag is naar een bus tijdens de bezoekuren. Maar misschien is er ook meer vervoer nodig naar de poliklinieken." Specialisten moeten vaker spreekuur in Alphen houden, vindt de VVD bovendien. PatiŽnten hoeven dan minder snel uit te wijken naar Leiderdorp. De wachttijd voor een bezoek aan de internist, dermatoloog, orthopeed en longarts in Alphen is nu nog twee weken langer dan in Leiderdorp. Alleen met een plastisch chirurg is in Alphen sneller een afspraak te regelen.

Het Rijnland Ziekenhuis verwacht dat het aantal spreekuren na de nieuwbouw kan worden uitgebreid, maar kan daar nog niks concreets over zeggen.

De VVD vindt het jammer dat het ziekenhuis mogelijk in Alphen stopt met nachtzorg, ook al maken daar gemiddeld slechts vier mensen tegelijk gebruik van. "Elke plek minder is een stapje terug", aldus Gebel. Puur economisch geredeneerd kan Gebel zich echter voorstellen dat de nachtafdeling wordt geschrapt; voor dat kleine groepje patiŽnten worden twee verpleegkundigen ingezet. "Dat is wel wat veel."
Gebel denkt dat de nachtzorg misschien behouden kan blijven door een dokter van de huisartsenpost in noodgevallen in te laten springen. Hij kan dan de taak van een van de verpleegsters over nemen, waardoor geld bespaard wordt.

Het Rijnland Ziekenhuis heeft eerder al laten weten dat de nachtafdeling waarschijnlijk terugkeert zodra de nieuwbouw gereed is. Dan wordt de nachtzorg gecombineerd met verpleeghuis Oudshoorn.